Ohm Pendant Outdoor By Ifî Electric, Design Kauppi & Kauppi 2020 (27)
Ohm Pendel Outdoor, en ny väderbeständig hängande belysning som lyser upp verandan, bersån eller balkongen.
 
Ohm Pendel som lanserades tidigare i år vidgade belysningskollektionen Ohm med sin vattentålighet, en funktion som gör det möjligt att installera hängande belysning även i badrum. En ovanlig egenskap hos pendlar, samtidigt som det är en nödvändighet när hängande belysning ska installeras i fuktiga miljöer så som badrum och wellness-interiörer. Årets andra lansering breddar pendelns användningsområde ytterligare. Ohm Pendel öppnar nu dörren till våra utomhusmiljöer - för att lysa upp altanen, trädgården eller terrassen.
 
Ohm – en växande belysningskollektion
De mjuka konturerna och strama siluetterna har blivit en signatur för Ohm kollektionen. En familj armaturer passande för en bredd av miljöer och situationer. Att göra kollektionen flexibel i användning och uttryck, har varit en av de inspirerande utgångspunkterna för designduon Kauppi & Kauppi och produktutvecklingsteamet hos porslinsproducenten Ifö Electric.
 
I belysningsfamiljen Ohm finns sedan tidigare vägg-, tak- och bordarmaturer i olika storlekar som lanserades under 2019, men även den IP44-klassade pendeln med tillhörande porslinstakskopp som presenterades tidigare i år. Ambitionen att vidga kollektionens användningsområden och strävan efter att få ut det mesta av det hållbara unika pressporslinsmaterialet sker successivt i linje med företaget långa tradition.
 
Ohm Pendel för utomhusmiljöer
Nya Ohm Pendel Outdoor – en porslinsarmatur med högblank glaserad yta i vitt eller svart, IP44-klassad och väderbeständig. Kabeln och stickkontakten är gummibeklädd i svart och hela armaturen är redo att anslutas och hängas upp i alla tänkbara utomhusmiljöer där den fyller ett syfte. Designad för att placeras i favoritäppleträdet, över bord i ett trädgårdscafé eller på en veranda för att sprida ett mjukt välkomnande ljus. Den starka solen reflekteras i den skinande glasyren, men påverkar inte den slitstarka porslinytan. Regnet kan droppa och krusas på den väderbeständiga armaturen, utan att göra påverkan.
 
”Vi ville att pendlarna skulle följa den långa företagstraditionen och med sin produktion av mångsidiga, IP-klassade armaturer - som kan vandra mellan olika typer av rum både inne och ute. På ett sätt speglar det även förhållandet vi har till våra bostäder idag - där vi allt mer blandar och suddar ut linjerna och de konventionella rumsdefinitionerna”, säger designer Nina Kauppi
Ohm Pendel Outdoor

2020-05-26

Designers: Kauppi & Kauppi (Johan Kauppi och Nina Kauppi) / www.kauppikauppi.se
Producent: Ifö Electric / www.ifoelectric.com
Foto: © Kauppi & Kauppi
Videolänk: https://vimeo.com/421593281
Ohm Pendant Outdoor By Ifî Electric, Design Kauppi & Kauppi 2020 (31)
Ohm Pendant Outdoor By Ifî Electric, Design Kauppi & Kauppi 2020 (18)
Ohm Pendant Outdoor By Ifî Electric, Design Kauppi & Kauppi 2020 (5)
En sockel, två kulörer och tre glas
Den stora Ohmfamiljen delar ett och samma glasprogram. Pendlarnas kupstorlek matchar tidigare lanserade Ohm Table, liksom armaturerna för vägg och tak. Tre valbara glaskupor binder samman pendelkollektionen med övriga armaturer i samma storlek, på så vis hålls produktionsresurserna på en genomtänkt nivå. Det vita opalglaset finns i två höjder; en variant för ett kort och sammanhållet utseende, och en variant för en mer sträckt silhuett. Klarglaset ger möjlighet att skapa ett individuellt uttryck, beroende på vilken ljuskälla som väljs från dagens breda utbud av uttrycksfulla glödlampor.
 
”Att utveckla en pendel för utomhusmiljöer skiljer sig mycket från att arbeta med andra armaturkategorier. Största skillnaden är att det inte finns någon baksida där saker kan döljas. Vi behövde komma på ett smart sätt att dölja tekniken för IP44-klassningen. Enkelt, snyggt och intuitivt var ambitionen, men också det svåraste att uppnå” säger produktutvecklare Adam Dennerkrans.
 
Produktionen sker utifrån ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv. Belysningsarmaturerna är konstruerade så att alla komponenter är möjliga att ta isär och bytas ut vid behov. Om ljusteknikens förutsättningar skulle förändras i framtiden, kan nya insatser adderas. Det gör att armaturerna tillsammans med materialets egen hållbarhet, har förutsättningarna för att uppnå en exceptionellt lång livslängd, potentiellt längre än många byggnader. Varken vind, vatten eller starkt solljus förändrar den glaserade porslinsytan.
OhmPendantOutdoorByIfiElectricDesignKauppiKauppi202011
Klicka för att se
Igen! Vi blir lika stolta och glada varenda gång det händer. Ohm-serien har fått
iF DESIGN AWARD. Idag skulle det varit prisutdelning i Berlin men på grund av läget i världen just nu så är den av förklarliga skäl inställd. Men! Vi kan inte komma på något bättre och finare sätt att spendera dagen på än att få dela nyheten med er. Vi tackar ödmjukast alla jurymedlemmar och iF DESIGN AWARD för det fina priset, för deras uppskattning av vår design och allt arbete som ligger bakom serien Ohm.
 
Att vara en av de utvalda som får pris bland alla de 7289 ansökningarna, från 56 länder, är verkligen fantastiskt fint. Ohm får sitt pris i kategorin Lighting.
 
Designen av Ohm står Kauppi&Kauppi för. Utveckling och produktion sker i Bromölla, Sverige.
 
iF DESIGN AWARD till Ohm-serien

2020-04-06

IFAWARD2020OhmCollection2
IFAWARD2020OhmCollection15
Under tiden som vi har gått över till LED i så gott som alla ljuskällor i Sverige har vi blivit medvetna om bekymret det ställer till för våra kunder med ljuskällor till bastu. LED-ljuskällorna klarar inte av de värmeförhållanden som finns i en bastu utan går helt enkelt sönder allt för snabbt. Det gäller både i de äldre bastuarmaturer som redan finns installerade i hem och offentlig miljö men givetvis även för nyproducerade bastuarmaturer.
 
Vi har därför tagit fram ett eget Ifö Electric-sortiment på ljuskällor som klarar de höga temperaturerna som blir i en bastu. I sortimentet finns glödlampor med E27- och E14-fattning och halogenlampor med GU10- och G9-fattning. De klarar alla en omgivningstemperatur på max 125° Celsius.
 
Se hela sortimentet av bastuljuskällor på tillbehörssidan.
 
Nytt i sortimentet: Bastuljuskällor

2020-04-06

Ljuskallormontage
Opur100Clearbastuwhite
Ohm Pendel är en ny armatur i Ifö Electrics stora Ohm-kollektion. Den första hängande IP44-klassade porslinsarmaturen i företagets sortiment – en pendel som klarar strilande vatten. En design som skapar nya möjligheter för var och hur pendlar kan placeras, samma armatur passar lika bra i badrummet, bistron som i sovrummet. Formgiven av Kauppi & Kauppi med inspiration från företagets historia och tradition av tidlös funktionalitet.
 
Ohm Pendel – för alla rum
Nya Ohm Pendel har egenskaper som gör den funktionell och attraktiv i en rad olika miljöer och situationer - från badrum, restaurangmiljöer till sovrum. Designad för att klara strilande vatten, gör att man kan tänka på ett nytt sätt, när man planerar belysning och inredningar. Pendeln ger inredaren och ljusdesignern möjlighet att placera hängande porslinsbelysning även i badrum, spa och andra interiörer där installationen behöver vara IP44-klassad.
 
”Vi ser Ohm Pendel som en armatur för nästa generations badrum, som mer börjar likna vardagsrum. Designen får gärna uppfattas som både klassisk och samtida, innovationen uppstår i möjligheten till nya typer av placeringar. En porslinarmatur som gärna får ta plats i alla sorters rum - där den fyller ett syfte ”, säger designern Nina Kauppi
 
Utöver installationer i badrum, passar de mjuka formerna och strama silhuetterna lika självklart in i en rad andra interiörer och sammanhang. I en loungemiljö kan en grupp pendlar används för att skapa en lekfull lysande gruppering, samtidigt som enskilda pendlar hängande över restaurangbord blir behagliga ljuspunkter. I ett sovrum kan Ohmgestalten skapa en mysig nedtonad atmosfär, som pendlad sänglampa.
Ifö Electric lanserar Ohm Pendel

2020-03-09

Förra veckan fick vi vara med om inte bara en utan två prisutdelningar!
På Stockholm Furniture & Light Fair hölls för andra året i rad prisutdelning för Hemljus Designpris och i år vann
vi med serien Ohm! Så fint.
I juryn satt
o Kai Piippo, ljusdesigner och designchef på ÅF Lighting
o Ulrika Gabrielsson Kantermo, sortimentsansvarig på Norrmalms El
o Hemljus vd Mikael Castanius.
 
Motiveringen till vinnaren av Föreningen Hemljus Designpris 2020 lyder:
”Med en tidlös design har man skapat ett fint tillägg till sortimentet. Med sina rena, sobra former passar produktserien
i de flesta miljöer. Tack vare mycket bra materialval präglas serien av en exklusiv känsla av hantverk och tradition.
En framtida storsäljare.”
 
Stort tack till både Hemljus och juryn för det fina priset!
Prisutdelning x 2
GDA2020IconicLandscape1
OHMByIfoElectricDesignKauppiKauppi3
OHMByIfoElectricDesignKauppiKauppi1
Ohm har gjort det igen! I designtävlingen German Design Award 2020 vann Ohm-serien utmärkelsen GULD. Vi är omåttligt glada och stolta över detta och så glada att äntligen kunna dela nyheten med er.
Under Light+Building kommer Ohm-serien att finnas till beskådan tillsammans med alla andra guld-nomineringar på mässan. Samtidigt som vi givetvis också finns på plats med både Ohm och våra andra armaturserier i hall 1.1 Monter A:10.
 
JURYNS MOTIVERING
The weatherproof IP44 Ifö Ohm luminaire series not only impresses with its clear, timelessly elegant design, which creates a beautiful silhouette, but also with its versatility in indoor and outdoor use. Constructed from a cylindrical, gently rounded porcelain body inspired by classic ceramic insulators and sockets and a shade of opal or clear glass as a counterpart, the luminaires have a pleasant, sleek appearance. The high quality craftsmanship, which can be seen in the series and which can also be felt thanks to the ceramics used, is impressive.
 
A series of luminaires, cleanly designed down to the last detail, which interprets classic Scandinavian design in a modern way, which produces a beautiful, pleasant light and which blends harmoniously into many environments and living styles, whether as wall, ceiling, façade or table luminaires. These luminaires have what it takes to become a new classic.
 
The German Design Award directly contributes to the overall commercial success. Prizes will only be awarded to projects that truly represent pioneering contributions to the German and international design landscape. The highly esteemed, international jury guarantees this. The German Design Award identifies and presents unique design trends: a competition that advances the design oriented scene.” – German Design Award

Ohm - Vinner guld i German Design Awards 2020

Ifösajt 2019

Nyheter

2019-12-12

OHMByIfoElectricDesignKauppiKauppi30
OHMByIfoElectricDesignKauppiKauppi5
OHMByIfoElectricDesignKauppiKauppi28
HemljusDesignpris

2020-02-14

Foto: Team Lutz Sternstein / Christof Jacob / Manuel Debus

Bild från prisutdelningen. Hemljus Designpris.

HemljusDesignpris1
Ett par dagar efter prisutdelningen i Stockholm var det dags för prisutdelning av German Design Award 2020 där Ohm vann priset GOLD i produktgruppen ”Lighting”. Inför hundratals åskådare fick vi tillsammans med andra oerhört duktiga företag och designers som också var prisvinnare ta emot det efterlängtande priset tillsammans med Kauppi & Kauppi som står för formgivningen av serien.
 
Juryns motivering
The weatherproof IP44 Ifö Ohm luminaire series not only impresses with its clear, timelessly elegant design, which creates a beautiful silhouette, but also with its versatility in indoor and outdoor use. Constructed from a cylindrical, gently rounded porcelain body inspired by classic ceramic insulators and sockets and a shade of opal or clear glass as a counterpart, the luminaires have a pleasant, sleek appearance. The high quality craftsmanship, which can be seen in the series and which can also be felt thanks to the ceramics used, is impressive.
 
A series of luminaires, cleanly designed down to the last detail, which interprets classic Scandinavian design in a modern way, which produces a beautiful, pleasant light and which blends harmoniously into many environments and living styles, whether as wall, ceiling, façade or table luminaires. These luminaires have what it takes to become a new classic.
 
Ohm har fått flera utmärkelser för sin design och vi är ödmjukt tacksamma och väldigt glada.

Prisutdelning x 2

fortsättning

GermanDesignPris
Producent: Ifö Electric / www.ifoelectric.com
Kontakt: Annika Bengtsson / +46 (0)456 - 265 01 / annika.bengtsson@ifoelectric.com
 
Designers: Kauppi & Kauppi (Johan Kauppi och Nina Kauppi) / www.kauppikauppi.se
Kontakt: Nina Kauppi / press@kauppikauppi.se
En sockel, två kulörer och tre glas
Ohm Pendel är glaserade i svart eller vitt med matchande textilkabel. Utrustad med en klassisk E27-fattning eller G9. Både pendeln och den tillhörande takkoppen i porslin är IP44-klassad. Det innebär att IP-klassningen har tagits ett steg längre än vanligt - eftersom lösningen även säkerställer hela installationen mot tak.
 
”Att göra Ohm Pendel säker för strilande vatten och fullt ut certifierad, utan att kompromissa med designens avskalade enkelhet, har varit en utmaning. De nya tekniska lösningarna och verktygen för porslindelarna har inneburit ett omfattande arbete, men som är väl värt mödan eftersom porslinsarmaturerna kommer att hålla i årtionden”, säger produktchef Måns Kiaer.
 
Den stora Ohmfamiljen delar ett och samma glasprogram. Pendlarnas kupstorlek matchar tidigare lanserade Ohm Table, liksom armaturerna för vägg- och tak. Tre valbara glaskupor binder samman pendelkollektionen med övriga armaturer i samma storlek, på så vis hålls produktionsresurserna på en genomtänkt nivå. Det vita opalglaset finns i två längder; en variant för ett kort och sammanhållet utseende, och ett långt glas för en mer sträckt silhuett. Klarglaset ger möjlighet att skapa ett individuellt uttryck, beroende på vilken ljuskälla som väljs från dagens breda utbud av uttrycksfulla glödlampor.
 
En unik och avancerad produktion
Ifö Electric, den enda producenten av pressat porslin i Skandinavien, använder en avancerad produktionsteknik. Pressverktygen består av en positiv och negativ del. Tillsammans formar de ett hålrum där porslinsgranulaten, med en fuktighet på 15%, pressas samman i ett enda tryck av en hydraulisk press.
 
”Att pressa porslin är den överlägset mest utmanande produktionsteknik vi fått inblick i som designers. Bakom varje pressad detalj ligger ett gediget arbete och utveckling. De stora investeringarna och produktens långa livslängd medför ett särskilt ansvar för oss designers. Ett långsiktigt perspektiv måste finnas med, inte bara i funktioner och lösningar, utan även i form och uttryck”, berättar Nina Kauppi
 
Verktygsuppsättningarna är mycket komplexa och kan mest liknas vid ett urverk med kugghjul, spår och gängtappar. När porslindelarna är pressade, glaserade och brända i hög temperatur, sätts de samman och tätas med packningar på ett sätt som möjliggör en IP44 klassning av den färdiga armaturen.
 
”Vår design bidrar med mjuka former till sortimentet, något som delvis är visuellt, hur glasyrens lyster återspeglas i de rundade silhuetterna. Men framför allt har vi velat tillföra en sensorisk och taktil dimension till produkterna. Att den avancerade industriproduktionen även kan upplevas med handen. Relationen vi skapar till objekt genom handen, är viktig”, fortsätter Nina Kauppi
 
Produktionen sker utifrån ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv. Belysningsarmaturerna är konstruerade så att alla komponenter är möjliga att ta isär och bytas ut vid behov. Om ljusteknikens förutsättningar skulle förändras i framtiden, kan nya insatser adderas. Det gör att armaturerna, tillsammans med materialets egen hållbarhet, har förutsättningarna för att få en exceptionellt lång livslängd. Varken vind, vatten eller starkt solljus förändrar den glaserade porslinsytan.
KK06135JK
KK06628JK
KK06402JK
KK06391JK
KK05235JK
KK04407JK
KK04817JK
instagramlogo2
memberofarchitonicdesignarchitecture2
Foreningenhemljuslogocmyk2
pinterest2
SCABSve3
Vi värnar om din persoliga integritet och det är viktigt att du känner dig trygg i vår behandling av dina personuppgifter.
Läs mer...
Ifö Electric AB • Besöksadress: Fågel Fenix väg 12 • 295 31 Bromölla • Tel: +46 (0)456 265 00 • Fax: +46 (0)456 265 55 • Mail: info(@)ifoelectric.com • Order: order(@)ifoelectric.com • Postadress: Box 116 • 295 22 Bromölla. Sweden
LIInBug
About the iF DESIGN AWARD
For 67 years, the iF DESIGN AWARD has been recognized as an arbiter of quality for exceptional design. The iF label is renowned worldwide for outstanding design services, and the
iF DESIGN AWARD is one of the most important design prizes in the world.
 
Klicka här för att besöka Kauppi&Kauppi
 
Klicka här för att se familjen Ohm
Ohm Sauna - en varmt välkommen porslinsarmatur från Ifö Electric, designad av Kauppi & Kauppi.
 
Att utveckla belysning för den heta och fuktiga miljön i en bastu är en utmaning. Den senaste armaturen i Ohm-kollektionen är anpassad och certifierad för att klara just bastuns höga temperaturer. Den mjukt matta träinredningen och armaturens blanka porslinsyta kontrasterar varandra på ett vackert sätt. Ett fint samspel mellan material i det rum som ofta betraktas som hjärtat i ett spa - bastun - platsen för avkoppling och eftertanke.
Ohm Bastu
Ohm Pendant Outdoor By Ifî Electric, Design Kauppi & Kauppi 2020 (18)
Ohm Pendant Outdoor By Ifî Electric, Design Kauppi & Kauppi 2020 (18)
Ohm Pendant Outdoor By Ifî Electric, Design Kauppi & Kauppi 2020 (18)

2020-05-26

Designers: Kauppi & Kauppi
(Johan Kauppi och Nina Kauppi) / www.kauppikauppi.se
 
Producent: Ifö Electric / www.ifoelectric.com
 
Bilder: © Kauppi & Kauppi
Porslin, hetta & luftfuktighet
Det slitstarka pressporslinet med sina isolerande egenskaper är perfekt anpassad för den krävande uppgiften att belysa en fuktig bastu. Den varma och ångande atmosfären kommer inte att påverka eller förändra porslinets slitstarka yta. Inte heller kommer de stora temperaturväxlingarna, från kallt till extremt varmt på kort tid i många upprepade sessioner, att göra någon inverkan. Det glaserade porslinet är lätt att rengöra och enkelt att underhålla.
 
Slimmat urval
Ett urval av Ohm-kollektionen är framtagna för installation i bastu. För tak och vägg finns vit- eller svartglaserad Ohm 100 med ett högt klarglas eller opalglas, utrustad med E27 glödlampfattning. Även den låga opalglasvarianten med G9-fattning presenteras för vägginstallationer.
 
Armaturernas mjuka porslinsform utgör ett välkommet tillskott till företagets befintliga bastubelysningsutbud. Ett nytt användningsområde och en spännande utveckling för Ohm-kollektionen. De nya Ohm Sauna armaturerna gör det möjligt att låta de mjuka och återhållsamma Ohm-gestalterna belysa en hel wellnessinteriör. Tillsammans med de tidigare lanserade IP44-klassade pendlarna och armaturerna för våtutrymmenas väggar och tak är det enkelt att skapa ett intressant och enhetligt uttryck.
 
För att underlätta användandet av bastuarmaturer har Ifö Electric även utvecklat ett sammanhållet sortiment av specialanpassade ljuskällor för E27-, E14-, GU10- och G9-fattningar. En hel serie dimbara lampor avsedda för den speciella bastumiljön.
Klicka för att se
Prisutdelning x 2