GDA2020IconicLandscape1
OHMByIfoElectricDesignKauppiKauppi3
OHMByIfoElectricDesignKauppiKauppi1
Ohm har gjort det igen! I designtävlingen German Design Award 2020 vann Ohm-serien utmärkelsen GULD. Vi är omåttligt glada och stolta över detta och så glada att äntligen kunna dela nyheten med er.
 
Under Light+Building kommer Ohm-serien att finnas till beskådan tillsammans med alla andra guld-nomineringar på mässan. Samtidigt som vi givetvis också finns på plats med både Ohm och våra andra armaturserier i hall 1.1 Monter A:10.
 
JURYNS MOTIVERING
The weatherproof IP44 Ifö Ohm luminaire series not only impresses with its clear, timelessly elegant design, which creates a beautiful silhouette, but also with its versatility in indoor and outdoor use. Constructed from a cylindrical, gently rounded porcelain body inspired by classic ceramic insulators and sockets and a shade of opal or clear glass as a counterpart, the luminaires have a pleasant, sleek appearance. The high quality craftsmanship, which can be seen in the series and which can also be felt thanks to the ceramics used, is impressive.
 
A series of luminaires, cleanly designed down to the last detail, which interprets classic Scandinavian design in a modern way, which produces a beautiful, pleasant light and which blends harmoniously into many environments and living styles, whether as wall, ceiling, façade or table luminaires. These luminaires have what it takes to become a new classic.
 
The German Design Award directly contributes to the overall commercial success. Prizes will only be awarded to projects that truly represent pioneering contributions to the German and international design landscape. The highly esteemed, international jury guarantees this. The German Design Award identifies and presents unique design trends: a competition that advances the design oriented scene.” – German Design Award

Ohm - Vinner guld i German Design Awards 2020

PressreleaseHideaway

I natursköna Åhus, mitt i byn och precis bredvid ån ligger anrika Åhus Gästgivaregård med anor från tidigt 1700-tal. I ett unikt projekt mellan Ateljé Lyktan och Åhus Gästis, som det heter i folkmun, har åtta rum byggts om tillsammans med flera andra partners. Ifö Electric är en av dem och står för all belysning till badrummen. Lena Nyholm som är inredningsdesigner och står för utformningen av rummen har skapat en känsla som påminner om Alice i underlandet, där varje dörr leder in till en ny värld. Allt är utbytt, men den gamla charmen med synliga takbjälkar och små krypin finns kvar. Varje badrum har fått särskilt utvalda armaturer från oss för att passa in med den övriga stilen.

Pressrelease, klicka för att läsa mer!

Ifösajt 2019
instagramlogo2
memberofarchitonicdesignarchitecture2
Foreningenhemljuslogocmyk2
pinterest2
SCABSve3
Vi värnar om din persoliga integritet och det är viktigt att du känner dig trygg i vår behandling av dina personuppgifter.
Läs mer...
Ifö Electric AB • Besöksadress: Fågel Fenix väg 12 • 295 31 Bromölla • Tel: +46 (0)456 265 00 • Fax: +46 (0)456 265 55 • Mail: info(@)ifoelectric.com • Order: order(@)ifoelectric.com • Postadress: Box 116 • 295 22 Bromölla. Sweden
Rum156
Rum144
Rum95
Rum115
SmurfitKappa

Som ett led i vår produktutveckling har vi tittat på våra emballage och gjort ett stort arbete med att successivt byta ut våra förpackningar. Tillsammans med Smurfit Kappa har vi kommit fram till en lösning som inte bara ger en förbättrad kvalité som vi hoppas skall ge oss färre transportskador, utan som också ger en långsiktig besparing och en förenkling vid packning. En så pass bra lösning att Smurfit Kappa ville skriva om det i sin egen tidning.

Ohm är en av finalisterna i AZ Awards 2019, awards.azuremagazine.com. Vi är så oerhört glada och stolta över både detta och vårt samarbete med Kauppi & Kauppi, www.kauppikauppi.se som står för designen av hela Ohm-serien.

AZ Awards är en internationell arkitekt- och designtävling arrangerad av Azure Magazine, www.azuremagazine.com Ohm är en av de fyra finalisterna i kategorin Lighting Fixtures och är i mycket gott sällskap. Sammantaget har AZ Awards 68 finalister i olika kategorier, utvalda bland 1175 ansökningar från 50 länder. Vinnarna meddelas på AZ Awards gala som hålls i Toronto, Canada, fredagen den 21 juni.

2019-04-05

FramsidaOHM
AZAwards2019Finalist

Finalist i AZURES 2019 AZ Awards

2019-05-20

Åhus Gästgivaregård

2019-05-15

En lysande idé

Pressrelease
Ohm - en ny stor kollektion porslinsarmaturer för inom- och utomhusmiljöer designad av Kauppi & Kauppi för Ifö Electric.Lanseras av Ifö Electric på Stockholm Furniture & Light Fair 2019
 
Ohm är en familj porslinsarmaturer för inom- och utomhusmiljöer, för placeringar på vägg och fasad, i tak och på bord. Den första nya större kollektionen av Ifö Electric på över tio år lanseras under Stockholm Furniture & Light Fair i februari 2019, designad av Kauppi & Kauppi. De mjuka formerna och strama silhuetterna knyter an till företagets historia med inspiration av äldre tiders porslinsisolatorer och kulodosor. I familjen presenteras Ifö Electrics första bordslampor någonsin.
 
Ohm - en ny belysningskollektion
När Kauppi & Kauppi designade den nya kollektionen Ohm ville de hylla materialet, produktionen och den hundraåriga traditionen hos Ifö Electric, Skandinaviens enda producent av pressat porslin.
 
“Vi blev fascinerade och hänförda av de mjuka formerna hos isolatorer och kulodosor, några av de första produkterna som tillverkades av företaget. Vi ville låta de rundade silhuetterna komma tillbaka i sortimentet genom att skapa någonting nytt som bar med sig lite av den identiteten. Fascinationen handlade inte bara om estetik, de mjuka formerna visade sig också vara funktionella, bland annat för glasens förmåga att sprida jämnt ljus”, berättar designern Nina Kauppi. Inspirationen från industriporslin resulterade i en kollektion belysningsarmaturer för väggar, fasader och tak. Som ett komplement till Ifö Electrics traditionella modeller, har de också designat den första bordslampan i företagets historia, med målet att tillåta en närmare relation till porslinsarmaturer. I motsats till den övriga kollektionens armaturer för fasta montage, är den nya familjemedlemmen designad för fria placeringar på en armlängds avstånd på bord, vid sängen eller i fönster.
 
“Vi ville skapa en belysningsfamilj med ett återhållsamt och vänligt uttryck. I våra tankar föreställde vi oss en sorts standardarmatur som naturligt kunde smälta in i en rad olika miljöer, med en form som kunde hålla över tid”, säger Nina Kauppi.
 
Den första Ohmlanseringen omfattar två storlekar på porslinssocklar i högblank vit eller svart glasyr. Olika glaskupor skapar harmoniska silhuetter med antingen låg eller hög profil, i matt opal eller klarglas. Den större delen av kollektionen, för installationer på väggar, fasader och tak är IP44-klassad, vilket betyder att armaturerna klarar strilande vatten och kan användas i badrum såväl som utomhus. Armaturerna kan bestyckas med ett urval av olika ljuskällor som LED-moduler, G9 eller traditionella E27-fattningar, beroende på önskemål. Om behovet förändras över tid, kan de redan installerade socklarna lätt utrustas med en annan typ av ljuskälla. Bordslamporna i Ohmfamiljen är IP20-klassade, med en träfot i ask och textilkabel med dimmer.
 
En hundraårig historia av porslinstillverkning
Ifö Electric är välkänt för sin porslinsproduktion i södra Sverige. Företagets historia startade i början av 1900-talet inte långt ifrån Ivön, där kaolinlera bröts. Företaget har spelat en viktig roll i svensk industrihistoria med sin produktion av isolatorer, säkringar, kulodosor, och hållbara porslinsarmaturer. Belysningsarmaturerna har blivit skandinaviska klassiker och känns igen i många hem och offentliga miljöer. Armaturer designade av Sigvard Bernadotte på 60-talet, Knud Holscher på 80-talet och av Duoform på 00-talet är fortfarande populära och i produktion.
 
Den unika produktionsmetoden att pressa porslin ger en hög precision, ihop med en enastående hållbarhet och isolerande egenskaper i materialet - något som passar perfekt för elektrotekniska produkter. Tekniken är svår att bemästra och kräver stor kunskap och hantverksmässighet i alla steg; konstruktion, verktygsframtagning och produktion. Finkalibrering av pressverktygen innan pressning är nödvändig - precis som en orkester stämmer sina instrument före en konsert, går verktygsmakaren igenom och sätter samman pressverktygen. Småkornigt lergranulat med 15 % fuktighet används i processen, där en hydralpress formar hela porslinssockeln med alla detaljer och gängor, i en enda pressning. Torkningen och bränningen av leran gör att socklarna krymper - med bibehållen precision i alla detaljer. Resultatet blir en fantastisk porslinskvalitet med en glaserad yta som inte påverkas av vind, vatten eller starkt solljus.
 
“Vi har reflekterat mycket över begreppet tid i projektet. Vår designprocess i arbetet med Ohm betraktar vi gärna som ’Slow Design’. Konstruktion, verktygsframställning och förberedelser för att pressa porslin tar tid, och får lov att ta tid. Det är stora investeringar och ansträngningarna görs utifrån ett långsiktigt helhetsperspektiv. När produkterna väl är färdiga kommer de att produceras och brukas under lång tid. Porslinsarmaturer överlever både stilar och trender med en potentiellt längre livscykel än många byggnader. En lång produktlivslängd har alltid tilltalat oss. En aspekt på hållbarhet som borde diskuteras mer”, säger designern Johan Kauppi.
 
Producent: Ifö Electric / www.ifoelectric.com
Contact: Annika Bengtsson / annika.bengtsson(@)ifoelectric.com
Designers: Kauppi & Kauppi (Johan Kauppi and Nina Kauppi) / www.kauppikauppi.se
Kontakt: Nina Kauppi / nina(@)kauppikauppi.se
 
••
Video Link: https://vimeo.com
Animation & musik: Kauppi & Kauppi
OHMByIfoElectricDesignKauppiKauppi15
OHMByIfoElectricDesignKauppiKauppi32
OHMByIfoElectricDesignKauppiKauppi41
OHMByIfoElectricDesignKauppiKauppi42

2019-02-03

Ohm av Kauppi & Kauppi

The ScanStar-jury motivation to the award is: “The “Bright idea” is a packaging that makes it possible to transport heavy and brittle products together. In this case, it is a lamp consisting of a heavy ceramic socket and a crisp glass. When the jury took a first look at this solution the impression was that it was “nothing special” but with a closer look there was a change. It is a very simple solution, but a solution that solves several problems. The customer used to have ten pack sizes, with this solution three is enough. The packaging has a very rigid construction with “slot-in” inserts that divides it into sections. One other novelty is that the packages are packed lying down next each other in the transport box, avoiding a lot of stress. The result is a cost saving solution with less damages of the products transported and a better sustainability profile.”

Nyheter

2019-12-12

OHMByIfoElectricDesignKauppiKauppi30
OHMByIfoElectricDesignKauppiKauppi5
OHMByIfoElectricDesignKauppiKauppi28